Κείμενο: ΔΟΒΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Στοιχεία: ΔΟΒΡΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
Απρίλιος του 1996 μόλις είχαμε τελειώσει μαζί με τον Αλέξανδρο από μια επανάληψη παραδοσιακής διαδρομής (Ζωντοχήρα VII+NIII- 200m). Όντας τότε 16 χρονών και έχοντας ακούσει αλλά γνωρίζοντας και κάποια πράγματα για τη σπορ αναρρίχηση κοιτούσα πάντα με περιέργεια τα απέναντι βράχια και σκεφτόμουνα αν θα μπορούσανε από εκείνη την πλευρά του Νέστου να υπάρξουνε κάποια σπορ πεδία.
Σε κάποιες συζητήσεις που είχαμε με τον Αλέξανδρο μου είπε χαρακτηριστικά μια μέρα. Άσε ρε Jimmy ποιος θα πάει εκεί να σκαρφαλώσει;
Αυτό με πείσμωσε και έτσι μια μέρα μαζί με έναν φίλο μου τον Ιορδάνη Κασαπόγλου πήραμε σχοινιά και καρφιά και ξεκινήσαμε για την απέναντι όχθη με πολλά ερωτηματικά για το τι θα βρούμε και για το αν θα μπορούσαμε να σκαρφαλώσουμε στα βράχια. Το μονοπάτι όχι πολύ μεγάλο σχεδόν ανύπαρκτο μας κούρασε λίγο αλλά δεν μας απογοήτευσε ειδικά μόλις αντικρίσαμε το βράχο εξοπλισμένοι με όλα τα απαραίτητα υλικά. Ξεκινήσαμε να σκαρφαλώνουμε από κάτω τη σχισμή που έβλεπα εδώ και χρόνια από την απέναντι μεριά και μετά από μια έντονη προσπάθεια μιας ώρας η πρώτη αναρριχητική διαδρομή “νέου τύπου” ήτανε γεγονός (Σκορπιός VI/VI+ 20μ).
Αν και ανοίχτηκε με παραδοσιακό τρόπο, λανιέρες και λαμόκαρφα, εμείς την θεωρούσαμε μια σπορ διαδρομή.
Αφού τελειώσαμε και μαζέψαμε τα πράγματά μας καταλάβαμε ότι η πραγμάτωση του οράματος θα ερχότανε μετά από ατελείωτες ώρες διάνοιξης μονοπατιών, καθαρίσματος, αλλά κυρίως τρυπήματος στα βράχια.
Μετά από ένα διάστημα που δεν μεσολάβησε κανένα καινούργιο άνοιγμα διαδρομής διαπιστώσαμε ότι η αγορά ενός φορητού δράπανου ήτανε πλέον επιτακτική ανάγκη και αν θέλαμε να “πραγματώσουμε το όραμα” θα έπρεπε να πάρουμε ένα τρυπάνι σύντομα, μαζί σίγουρα και με κάποια βύσματα αλλά και πλακέτες.
Αυτό το σύντομα δεν ήτανε και πολύ σύντομα γιατί χρειαστήκανε σχεδόν δυο χρόνια έως την αγορά ενός δράπανου και μάλιστα αν δεν ήτανε ο σύλλογος ίσως να αργούσαμε και άλλο. Από τότε άρχισαν να ανοίγονται διαδρομές κυρίως στα πρώτα δυο πεδία «μπαλκόνι» και «κορακοσπηλιά» κυρίως από το γράφοντα.
Μετά από σχεδόν 10 χρόνια αναρριχητικής δράσης στα στενά του Νέστου θα μπορούσαμε να πούμε ότι το “ποτάμι” είναι ένα ολοκληρωμένο αναρριχητικά πεδίο 100 περίπου διαδρομών και έχοντας δυνατότητα για άνοιγμα ακόμα τόσων αφού υπάρχουνε σεκτόρια ακόμα ακάρφωτα.
Το ποτάμι έχοντας πλέον 8 οργανωμένα πεδία μπορεί να καλύψει όλους τους αναρριχητές, παραδοσιακούς και σπορ σκαρφαλώνοντας σε πεδία για αρχάριους αλλά και πεδία για τους πιο απαιτητικούς με διαδρομές που περιμένουνε την πρώτη επανάληψη.
Η Ιστορία του ποταμιού
Αρχές του 80 και ο Φίλιος Αδαμακόπουλος όντας φοιτητής στο πολυτεχνείο της Ξάνθης ανοίγει μαζί με τον Αλέξανδρο Μπουγιουκλού, τότε μόλις 15 χρόνων, τις πρώτες γραμμές στα στενά του Νέστου. Από τότε έπεται συνέχεια με επισκέψεις κυρίως Καβαλιωτών αναρριχητών αλλά και Ξανθιωτών με άνοιγμα αξιόλογων διαδρομών από ντόπιους αναρριχητές με αποκορύφωμα των δυο περίφημων διαδρομών (Ζωντοχήρα VII+/VIII -200m Mπουγιουκλού/Καρασακαλίδη και Γιαπωνέζα VII-/VII+ 240m Mπουγιουκλού/Καρασακαλίδης). Σταθμός στην αναρριχητική ιστορία του ποταμιού είναι η θρυλική solo ελεύθερη επανάληψη της Γιαπωνέζας VII-/VII+ 06/1989 από τον Αλέξανδρο που για την εποχή θα έπρεπε να ήτανε πολύ μπροστά, ακόμα και σήμερα θα έλεγα και μάλιστα την είχε επαναλάβει τόσες φορές που μια από αυτές ήτανε με σκαρπίνια, λόγω έλλειψης σχοινοσυντρόφου αλλά και για προπόνηση όπως έλεγε ο ίδιος.
Επίσης ψάχνοντας στα αρχεία του Συλλόγου της Ξάνθης είχα ανακαλύψει έναν μίνι οδηγό στο περιοδικό “Ανάβαση 9” όχι καλής ποιότητας όμως για το πρώτο πεδίο το “Μεγάλο πέταλο”
Πεδία Νέστου ποταμού
Ανατολική Πλευρά
1.Νταμάρι (σπορ πεδίο μέχρι 2 σχοινιές γρήγορη πρόσβαση κυρίως προτείνεται για κρύους μήνες 80μ)
2.Πλατάνια (σκληρές σπορ διαδρομές επάνω στο παραποτάμιο μονοπάτι 30μ)
3.Μεγάλο Πέταλο (παραδοσιακές διαδρομές για έμπειρους κυρίως αναρριχητές 300μ)
Δυτική πλευρά
4.Μπαλκόνι (σπορ πεδίο από τα must του ποταμού 30μ)
5.Μεγάλη σπηλιά (ίσως από τα πιο όμορφα σπορ πεδία της Ελλάδος 100μ)
6.Κισσός (ένα σπορ πεδίο που πριν ανοιχτεί στη θέση του δέσποζε ένας τεράστιος κισσός 25μ) 7.Κορακοσπηλιά (ένα Hard core Πεδίο για απαιτητικούς και όχι μόνο 30μ)
8. Κίτρινος βράχος (ένα πολύ όμορφο πεδίο σπορ χαρακτήρα που έχει μέλλον 120μ)
Υ.Γ Οι κυριότεροι δράστες / ανοίξαντες στο ποτάμι ήταν κυρίως ντόπιοι αλλά και αναρριχητές από διπλανές πόλεις
Μπουγιουκλού Α./Αδαμακόπουλος Φ./Χατζιζηρλής Θ./Τσιλογεώργης Α.
/Ζιαγκλιαβός Γ./Κασαπόγλου Ι./Χτενάς Α./Δασκαλόπουλος Σ./ Χατζηιωάννου Γ. και ο γράφων
Χρήσιμες Πληροφορίες
Χιλιομετρικές αποστάσεις
Αθήνα – Ξάνθη 735χλμ
Θεσ/νίκη-Ξάνθη 228χλμ
Ξάνθη-Νέστος 16χλμ
Χρήσιμα τηλέφωνα
Ε.Ο.Σ. Ξάνθης 2541024818
Ιστοσελίδα του Συλλόγου μπορείτε να βρείτε τον οδηγό αλλά και χρήσιμες πληροφορίες www.eosx.gr
Δοβρίδης Δ. 6944450996-2541084463
Χατζηιωάννου Γ. 6944354171
Μεγάλη Σπηλιά
Χαρακτήρας πεδίου: Σπορ
Προσανατολισμός: ΒΑ
Χρόνος πρόσβασης: 12 λεπτά
Περιγραφή: Στο πεδίο μεγάλη σπηλιά υπάρχουν τριάντα τέσσερις διαδρομές κυρίως σπορ χαρακτήρα. Η ποιότητα του βράχου καθιστά το πεδίο ιδιαίτερο. Ο επισκέπτης αναρριχητής θα χρειαστεί ένα 60μετρο σχοινί και 12 με 15 σετάκια. Το σκαρφάλωμα γίνεται κατά τη διάρκεια όλης της μέρα και είναι ένα πεδίο που προτείνεται για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.
Κορακοσπηλιά
Χαρακτήρας πεδίου: Σπορ
Προσανατολισμός: ΒΑ
Χρόνος πρόσβασης: 15 λεπτά
Περιγραφή: Το πεδίο της Κορακοσπηλιάς είναι ίσως το ποιο δύσκολο πεδίο αναρρίχησης στο Νέστο. Υπάρχουν 12 διαδρομές από VI- έως Χ+, καθώς επίσης και διάφορα προβλήματα boulder και συνιστάται σε προχωρημένους αναρριχητές. Η αναρρίχηση μπορεί να γίνει ακόμα και τις βροχερές μέρες, αφού οι περισσότερες διαδρομές δεν βρέχονται.
Αληθευει οτι οι διαδρομες στα αλλα πεδια (Νταμαρι, κλπ) εχουν τα ρελε στα 50μ και -αν και σπορ- χρειαζονται δυο σχοινια 50μ?
Αν ειναι ετσι, η περιοχη χανει πολλα αφου οι περισσοτεροι αναρριχητες που ασχολουνται με αθλητικη αναρριχηση εχουν μονα σχοινια 60-80μ.
Αν ο συλλογος ενδιαφερετε να πανε και αλλοι για σκαρφαλωμα στην περιοχη τους μαλλον πρεπει να βαλουν ενδιαμεσα ρελε στα 30μ…