Φρύγανη

Φρύγανη

Κείμενο, φωτο: Άρης Θεοδωρόπουλος

Μπορείτε να δείτε το άρθρο με τις νέες διαδρομές στη Φρύγανη (2021) στο παρακάτω λινκ:

https://www.vrahomania.gr/frigani_nea_pedia/

Η Katie Ρούσσου ανάμεσα στις τρύπες της πανέμορφης Armonia, 6a+

Η Φρύγανη είναι μια εκτεταμένη ασβεστολιθική ορθοπλαγιά με κροκαλοπαγείς ενσωματώσεις και βρίσκεται στους Ανατολικούς πρόποδες του όρους Ζήρεια στις αρχές του οροπεδίου της λίμνης Στυμφαλίας.

Το περιβάλλον είναι ειδυλλιακό ανάμεσα σε αμπέλια, δένδρα και έντονα χρώματα, ειδικά το φθινόπωρο.

Απέχει μόλις 120 «γρήγορα» χλμ από την Αθήνα (εθνική οδός) και βολεύει ακόμα και για μονοήμερη επίσκεψη. Επίσης είναι ιδανικό πεδίο για να ξεκινήσετε από εδώ, ή και να ολοκληρώσετε εδώ, την περιήγησή σας στα αναρριχητικά πεδία της Πελοποννήσου.

Το πεδίο χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία των ’80 σαν πεδίο παραδοσιακής αναρρίχησης πολλαπλών σχοινιών (12 διαδρομές συνολικά). Μάλιστα διατηρώ ιδιαίτερη συναισθηματική σχέση με τη Φρύγανη μιας και αποτέλεσε το προσωπικό μου «ορμητήριο περιπέτειας» τη δεκαετία του ’80, ενώ το 1986 διοργανώσαμε εδώ μια από τις πρώτες αναρριχητικές συναντήσεις στην Ελλάδα με συμμετοχή σχεδόν 40 αναρριχητών.

Δυστυχώς το πεδίο εγκαταλείφθηκε από τους αναρριχητές τις επόμενες δεκαετίες. Βεβαίως οι παλιές διαδρομές εξακολουθούν να υπάρχουν και αν κάποιος επιθυμεί μπορεί να βρει πληροφορίες για αυτές στο http://www.routes.gr/?Page=el/Climbing/Fields/ZireiaFrygani

Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε πως οι παλιές μόνιμες ασφάλειες (καρφιά και κορδονέτα) είναι σε πολύ κακή κατάσταση, μιας και έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που τις ανοίξαμε. Επίσης σε κάποιες από αυτές η βλάστηση (θάμνοι) έχει αυξηθεί δραματικά.

Είναι στα πλάνα μας να συντηρήσουμε κάποιες από τις μεγάλες, 150 μέτρων παραδοσιακές διαδρομές και να ανοίξουμε και κάποιες νέες μεγάλες διαδρομές πολλαπλών σχοινιών.

Η αναδιαμόρφωση

Μετά από πρόσκληση των κατοίκων της περιοχής, διοργανώσαμε στις αρχές του 2016 μια ημερίδα στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας για ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες του αναρριχητικού τουρισμού. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή και για πρώτη φορά στο χώρο της αναρρίχησης στην Ελλάδα υλοποιήθηκε ένα τέτοιο έργο με συνεργασία και συνεισφορά (crowdfunding) τόσων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, αλλά και του Δήμου Σικυωνίων. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι συμμετείχαν και ιδιαιτέρως στο Experience Corinthia και την κα. Μίνα Παπαμήτρου (arxontikokefalari.gr), η οποία ήταν ο συνεκτικός κρίκος και η κινητήρια δύναμη του όλου εγχειρήματος.

Σε πρώτη φάση ανοίχτηκαν 50 περίπου νέες διαδρομές: 40 στο κύριο πεδίο (Φρύγανη) και 10 στο απέναντι πεδίο (Μύλος). Περισσότερες πληροφορίες για το πεδίο και τις διαδρομές παρακάτω, στην ενότητα “Αναρρίχηση στη Φρύγανη”.

Παρακάτω αναφέρονται ανά κατηγορία όλοι όσοι συγχρηματοδότησαν την αναδιαμόρφωση του πεδίου Φρύγανη με τις θερμές ευχαριστίες των αναρριχητών που έκαναν τη διάνοιξη. Θα δώσετε μεγάλη χαρά αν επισκεφτείτε κάποιους από αυτούς και τους πείτε πως είστε αναρριχητές και έχετε έρθει για τη Φρύγανη.

Διαμονή

Παρότι είναι τόσο κοντά στην Αθήνα, η Φρύγανη προσφέρεται ιδανικά για διαμονή σαββατοκύριακου. Το όμορφο χωριό Κεφαλάρι (μόλις 2χμ από το πεδίο) διαθέτει δυο εξαιρετικούς αναπαλαιωμένους ξενώνες. Επίσης στο Κεφαλάρι υπάρχει το Καταφύγιο της ΕΟΦ (Ένωσης Ορειβατών Φυσιολατρών) http://www.eoffisiolatria.gr, το οποίο είναι κατάλληλο για μεγάλες ομάδες και σχολές.

Στα γύρω χωριά, εξαιρετικές επιλογές υπάρχουν στο Κρυονέρι και στους Καλλιάνους, καθώς και στο γειτονικό οροπέδιο του Φενεού (περίπου 30 χμ), αλλά και στα παραθαλάσσια Βραχάτι ή Ξυλόκαστρο.

Ημέρες ξεκούρασης/αξιοθέατα

Λίμνη Στυμφαλία: Η υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας αποτελεί τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και έντονη μυθολογική αύρα (Στυμφαλίδες όρνιθες). Αξίζει να επισκεφτείτε το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, αριστοτεχνικά χτισμένο στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη λίμνη. Το μουσείο επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης. Στόχος του είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.

Λίμνη Στυμφαλία. Photo: Γιάννης Κουλλιάς

Λίμνη Στυμφαλία. Photo:Γιάννης Κουλλιάς

Και όταν πεινάσετε, οι ταβέρνες στα χωριά της Στυμφαλίας φημίζονται για το μνημειώδες γουρουνόπουλο, κοκορέτσι, κοντοσούβλι κτλ!

Νεμέα: Ο κάμπος της Νεμέας, που είναι κατάφυτος από αμπέλια, αποτελεί τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή της Ελλάδας, και φημίζεται για το Αγιωργίτικο, μια μοναδική Π.Ο.Π. ποικιλία κόκκινου κρασιού. Αξίζει να επισκεφτείτε τα οινοποιεία της περιοχής και να δοκιμάσετε ή να προμηθευτείτε απ’ ευθείας από τους οινοποιούς κάποια από τα εξαιρετικά κρασιά τους. Σχετικά κοντά στη Φρύγανη υπάρχουν αξιόλογα οινοποιεία στα χωριά Ασπρόκαμπος και Λαλιώτη.

Φενεός: Ένα μεγάλο οροπέδιο που βρίσκεται ανάμεσα στα καταπράσινα βουνά Ζήρεια και Χελμός, περιστοιχισμένο κυκλικά από 9 όμορφα πετρόκτιστα χωριά. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την πανέμορφη Λίμνη Δόξα, ένα ονειρικό σκηνικό στις υπώρειες του όρους Ντουρντουβάνα.

Λίμνη Δόξα. Photo:Γιάννης Κουλλιάς

Λίμνη Δόξα. Photo:Γιάννης Κουλλιάς

Ξυλόκαστρο, Πευκιάς: Μια όμορφη πόλη πλάι στη θάλασσα. Στην ανατολική άκρη εκτείνεται το πανέμορφο «αισθητικό δάσος» του Πευκιά. Είναι ένας ιδανικός τόπος για περπάτημα ή και τρέξιμο ανάμεσα στα αιωνόβια πεύκα και πάνω από την εκτεταμένη παραλία με το άσπρο χαλίκι.

Πευκιάς Ξυλοκάστρου. Photo: Αποστόλης Θεοδωρόπουλος

Αρχαία Κόρινθος: Τα υπολείμματα της πόλης-κράτους που αναδείχθηκε σε ηγέτιδα δύναμη του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Βρίσκεται σε χαρακτηριστικό ύψωμα με θαυμάσια θέα. Δεσπόζει ο ναός του Απόλλωνα με τους 7 από τους 38 μονολιθικούς κίονές του να στέκουν όρθιοι στο πέρασμα των αιώνων.

Χρηματοδότηση

Η διάνοιξη του πεδίου Φρύγανη συγχρηματοδοτήθηκε από τους παρακάτω φορείς, επιχειρηματίες και ιδιώτες. Θερμές ευχαριστίες από τους δημιουργούς του πεδίου σε όλους, καθώς και στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας για τη συνεχή και πολύτιμη συνεργασία.

Διαμονή

Αρχοντικό Κεφαλάρι

Alkyon Resort Hotel & Spa

Αρμονία Boutique Hotel

Ξενοδοχείο Siagas Beach

Ξενώνας Αλεξίου

Ξενοδοχείο Άστρα

Daphne’s Club Hotel Apartments

Εύχαρις Filoxenon

Ξενώνας Ελισσών

Διαμονή & φαγητό

Ενοικιαζόμενες Επιλωμένες Κατοικίες Πλειάδες

Ξενώνας Η Καστανιά

Φαγητό/Καφέ

Ταβέρνα Ζαφειρόπουλος / Τηλ. 27470 22221

Ταβέρνα Γεύση & Οίνος / Τηλ. 27470 22185

Ταβέρνα Μάγκας / Τηλ. 27470 22280

Ταβέρνα Στυμφαλία / Τηλ. 27470 22072

Καφέ Πυγολαμπίδα / Τηλ. 27470 22258

Ταβέρνα Βελίνα / Τηλ. 27420 71132

Ταβέρνα Το Χάνι του Μιλτιάδη / Τηλ. 27420 71426

Προϊόντα

Κατώγι Στροφιλιά

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Ladolea

Τυροκομικά & γαλακτοκομικά προϊόντα Στυμφαλία Α.Ε.Β.Ε.

Φυσικό νερό πηγής Ζήρεια

Οργανισμοί

Δήμος Σικυωνίων

Ένωση Ξενοδόχων Κορινθίας

Οινοποιοί Νεμέας

Διαπολιτισμική-Περιβαλλοντική Οργάνωση Φιλοξενία

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ‘Στη Σκιά της Ντουρντουβάνας’

Cultural Association of Kefalari

Σύμβουλοι τουρισμού-marketing Tourix

ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ ΣΤΗ ΦΡΥΓΑΝΗ

Δημιουργοί

Τη δημιουργία των διαδρομών (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2016) επιμελήθηκαν κυρίως οι Δημήτρης Τιτόπουλος και Δήμητρα Κλαουδάτου, καθώς και ο Claude Idoux, που ήλθε για το λόγο αυτό από την Κάλυμνο. Πολύτιμη ήταν ή βοήθεια του Γιώργου Κοπαλίδη στον καθαρισμό και τελικό «φινίρισμα» των διαδρομών (ακόμα και με φυσητήρα κήπου). Υπεύθυνος για όλη την οργάνωση και δημιουργία του πεδίου, αλλά και “παιδί για όλες τις δουλειές”, ήταν ο γράφων.

Τα τελευταία χρόνια υφέρπει κυρίως από «wannabe trad» Έλληνες αναρριχητές μια macho νοοτροπία όπου διαδρομές σαν και αυτές τις Φρύγανης, οι οποίες είναι σωστά ασφαλισμένες ώστε να σε ενθαρρύνουν να τις σκαρφαλώσεις onsight, ακόμα και αν είναι στο όριό σου, και καθαρισμένες υποδειγματικά, αναφέρονται σαν «τουριστικές».

Ο Δημήτρης Τιτόπουλος ανοίγοντας διαδρομές. Φωτ. Άρης Θεοδωρόπουλος

Ο Claude Idoux ανοίγοντας διαδρομές. Φωτ. Άρης Θεοδωρόπουλος

Θεωρούμε πως μια αθλητική διαδρομή δεν πρέπει να είναι «καουμπόικα» ασφαλισμένη και να δημιουργεί κίνδυνο, ειδικά στην αρχή της, να σκάσεις στο έδαφος, δεν πρέπει να έχει σαθρά και δεν πρέπει να έχει γρέζια και πολύ κοφτερά πιασίματα. Μια τέτοια διαδρομή ελάχιστοι θα τη σκαρφαλώνουν, ενώ οι περισσότεροι που δοκιμάζουν μια τέτοια διαδρομή συνήθως δεν ξαναεπισκέπτονται το συγκεκριμένο πεδίο.

Αυτοί που διαφωνούν, μπορούν κατ’αρχάς να μην κλιπάρουν όλα τα βύσματα. Και αν πραγματικά θέλουν να κάνουν αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν «αυθεντική αντρική» αναρρίχηση, μπορούν να δοκιμάσουν τις μεγάλες ορθοπλαγιές των ελληνικών βουνών, οι οποίες διαθέτουν άφθονες παραδοσιακές διαδρομές, εξαιρετικές για το είδος τους.

Ο Θωμάς Μιχαηλίδης “φλασάροντας” την “Πυγολαμπίδα”, 7a+. Φωτ. Άρης Θεοδωροπουλος

Προσανατολισμός: Ανατολικός (Φρύγανη), Δυτικός (Μύλοι)

Αναρρίχηση: Η Φρύγανη είναι ένας μεγάλος κάθετος τοίχος με ένα συνδυασμό από πολύ γερό ασβεστόλιθο και ενσωματωμένα κροκαλοπαγή χαλίκια. Θυμίζει τα Μετέωρα, αλλά ο βράχος είναι πολύ πιο γερός και πιο πλούσιος σε χαρακτηριστικά όπως τσέπες, τρύπες και φλοίδες. Και με τη σημαντική διαφορά πως εδώ οι διαδρομές είναι πυκνά ασφαλισμένες!

Όσο το πεδίο είναι ακόμα νέο, ενδεχομένως κάποια βοτσαλάκια να σπάσουν, αλλά με λίγη χρήση των διαδρομών αναμένεται να καθαρίσουν και να μείνουν μόνο οι γερές πέτρες.

Οι βαθμολογίες κυμαίνονται από 5b – 7b+, με την πλειονότητα στις μέσες βαθμολογίες 6a-6c.

Η αναρρίχηση είναι κυρίως τεχνική και ισσοροπιστική με μεγάλη ποικιλία σε κινήσεις.

Όλα τα ονόματα βρίσκονται γραμμένα στη βάση των διαδρομών. Ευχαριστούμε το εργαστήριο 3some Ceramics για τις καλαίσθητες κεραμικές ταμπελίτσες με τις ονομασίες των διαδρομών.

Ο Γιώργος Κοπαλίδης στη διαδρομή “Corinthia Hotel”, 6c+. Φωτ. Άρης Θεοδωρόπουλος

Συνθήκες: Το πεδίο είναι κατάλληλο για αναρρίχηση όλο το χρόνο. Τον χειμώνα σκαρφαλώστε το πρωί στο κύριο πεδίο. Την άνοιξη, το φθινόπωρο αλλά και το καλοκαίρι, φροντίστε να μένετε στη σκιά όταν δεν έχει συννεφιά και η θερμοκρασία είναι πάνω από 20 C.

Σκιά: Στον κύριο βράχο (Φρύγανη) η σκιά ξεκινά γύρω στις 15:30. Ο τομέας Μύλος είναι στη σκιά το πρωί μέχρι τη 13:30 περίπου.

Εξοπλισμός: Σχοινί 60m (80m για τα extension). Σετάκια: 20m, 12 σετάκια / 30m, 16 σετάκια / 40m, 22 σετάκια.

Παιδιά: Με σχεδόν μηδενικό μονοπάτι και ομαλές περιοχές κάτω από τα βράχια το πεδίο Φρύγανη είναι ένα από τα πλέον κατάλληλα για παιδιά και οικογένειες. Μόνο το πεδίο Μύλος δεν είναι ιδανικό, μιας και είναι σχετικά απότομο και εκτεθειμένο το (επίσης βέβαια πολύ μικρό) μονοπάτι.

Πρόσβαση:

Φρύγανη: 37.931712, 22.533892 (Συντεταγμένες GPS)

Από την Αθήνα, ακολουθήστε την Εθνική οδό για Κόρινθο και Πάτρα. Βγείτε στο Κιάτο και συνεχίστε για 23 χμ ακόμα με κατεύθυνση προς Στυμφαλία (Νότια). Αφού περάσετε τη διασταύρωση για τα χωριά Κλημέντι και Καίσαρι, θα δείτε το πεδίο στα δεξιά του δρόμου. Παρκάρετε στον παράδρομο δεξιά και ακολουθήστε τους κούκους στο μικρό μονοπάτι για 3 λεπτά.

Δείτε το χάρτη σε μεγαλύτερο μέγεθος.

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Φρύγανη, το κύριο πεδίο.

A/A ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΓΜΑ ΣΧΟΛΙΑ
1 5c+ In the Shadow of Dourdouvana *** 35m Όμορφη, με ευχάριστη ποικιλία (τοίχος, σχισμές και πλάκες.)
2 5c Kataigida *** 25m Ευχάριστη σε πλάκα και σχισμή.
3 6a+ Sikyona Municipality *** 30m Κάθετος τοίχος , δίεδρο και βολική σχισμή.
4 6b Sikyona Municipality ext. ** 40m Απότομος τοίχος με μετεωρικά χαλικάκια.
5 5b Kiato ** 20m Χωρίς έντονο crux, σε καλά πλάγια πιασίματα και σχισμές.
6 5b+ Vrohi ** 20m Απότομη αρχή σε τοίχο, στη συνέχεια πιο εύκολα σε κεκλιμένο τοίχο και φλοίδα.
7 5c Katogi Strofilia *** 20m Κάθετος ως ελαφρά αρνητικός τοίχος με μεγάλα πιασίματα.
8 6a Daphne’s Club *** 20m Τοίχος με όμορφη αναρρίχηση σε καλά χουφτάκια.
9 6b Mina *** 20m Απότομο ξεκίνημα σε καλά αλλά κρυμμένα πιασίματα.
10 6a+ Armonia 23m Εξαιρετική γραμμή σε κάθετο ή ελαφρά αρνητικό τοίχο διακοσμημένο με όμορφες μεγάλες τρύπες.
11 6b+ Arxontiko Kefalari 25m Φοβερή αναρρίχηση από τρύπα σε τρύπα. Δώσε μία για αυτό το «σε ευχαριστώ θεέ μου» πιάσιμο!
12 6c Arxontiko Kefalari ext. ** 35m Ζόρικος τελικός τοίχος.
13 6c Papidoux ** 27m Η σχισμή / φλοίδα οδηγεί σε μικρό αρνητικό και γκρίζα νεροσυρμή.
14 6b+ Ladolea 30m Τα δυο μικρά αρνητικά προσφέρουν όμορφες κινήσεις καθώς αναζητάμε τις χουφτάρες.
15 6b Nemea Wineland ** 30m Όμορφο διαμπερές και απαιτητικός τελικός τοίχος.
16 6a+ Filoxenia ** 30m Μοιάζει με παραδοσιακή αναρρίχηση καθώς ελίσσεται σε σχισμή, φλοίδες και δίεδρο.
17 6b+ Alkyon resort *** 25m Κοκκινόμαυρος ελαφρά αρνητικός τοίχος με καλά πιασίματα οδηγεί σε ευκολότερο κεκλιμένο πιλλιέ.
18 6b+ Alkyon resort ext. *** 40m Απολαυστική μεγάλη γραμμή με τέλος σε περίεργο μικρό αρνητικό.
19 6c Stymphalia *** 20m Τοίχος με ωραίες δυ-δακτυλικές τσέπες.
20 6c+ Corinthia Hotel Association *** 20m Όμορφη συνεχής αναρρίχηση σε μικρές τσέπες και τακάκια.
21 6b+ Tourix *** 20m Αν μπορείς να τις βρεις υπάρχουν τσέπες ακριβώς εκεί που τις χρειάζεσαι!
22 6a Efharis Filoxenon *** 16m Μια βολική φλοίδα, οδηγεί σε όμορφες κινήσεις από χούφτα σε χούφτα!
23 5b+ Pliades-Patriko *** 20m Όμορφη, με μεγάλη ποικιλία σε πιασίματα και κινήσεις!
24 5b+ Xani Miltiadi *** 20m Φιλικές σχισμές και ωραίο δίεδρο!
25 5b Zafiropoulos *** 18m Πλάκα, γεμάτη καλά πιασίματα.
26 5a+ Alexiou *** 18m Πλάκα και σχισμή. Παρέλαση από καλές τσέπες.
27 7a Velina *** 20m Έντονη αναρρίχηση σε κρυμμένα πιασίματα και δύσκολα πατήματα.
28 6c+ Elisson *** 20m Όμορφες κινήσεις σε πλάκα με τακάκια και τσέπες.
29 7b+ Astra *** 20m Ωραία αναρρίχηση στα ακροδάχτυλα με κάποια μονοδακτυλικά πιασίματα. Τέλος σε μεγαλύτερες τσέπες.
30 7α+ Πυγολαμπίδα *** 20m Ελαφρά αρνητικός τοίχος με τακάκια και τσέπες. Πανέμορφο πάνω τμήμα!
31 7a Feneos *** 20m Απολαυστική αναρρίχηση, σκληρός τελικός τοίχος.
32 6c+ Cultural Association of Kefalari *** 20m Εύκολη αρχή, συνέχεια σε απαιτητικό τοίχο.
33 6b+ Melpomeni *** 20m Το αρνητικό (αλλά με χούφτες) ξεκίνημα οδηγεί σε πιο εύκολο τοίχο πάνω σε πανέμορφο βράχο!
34 6b Kastania *** 20m
35 6c+ Siagas Beach *** 20m
36 6a+ Polymnia ** 20m
37 6a Evaggelia ** 23m
38 6a+ Natural Mineral Water Zireia ** 28m

ΜΥΛΟΣ

Μύλος

Μύλος: 37.914493, 22.530868

Δείτε το χάρτη σε μεγαλύτερο μέγεθος.

Το πεδίο Μύλος βρίσκεται σχεδόν απέναντι από τη Φρύγανη πάνω από ένα παλιό ανακαινισμένο νερόμυλο και έχει αντίθετο προσανατολισμό, δηλ. σκιά το πρωί.

Έχουν ανοιχτεί μόνο 10 διαδρομές προς το παρόν, αλλά το πεδίο είναι αρκετά εκτεταμένο και υπάρχουν δυνατότητες για πάρα πολλές ακόμα. Στα σχέδιά μας είναι να ανοιχτούν εδώ αρκετές ακόμα διαδρομές όλων των επιπέδων, ώστε ακόμα και τις ζεστές ημέρες να είναι εφικτή η αναρρίχηση τις πρωινές ώρες.

Ο ασβεστόλιθος είναι παρόμοιος με της Φρύγανης, με λιγότερες ίσως κροκάλες.

Πρόσβαση:

Από το χωριό Κεφαλάρι, βγείτε στον κεντρικό δρόμο Κιάτο – Στυμφαλία. Στη συνέχεια, στρίψτε δεξιά και στην πρώτη διασταύρωση στρίψτε αριστερά μέχρι τον νερόμυλο με το πεδίο Μύλος να βρίσκεται ακριβώς μπροστά σας (συνολικά περίπου 2 χιλιόμετρα από το Κεφαλάρι). Παρκάρετε δίπλα στο νερόμυλο, προχωρήστε με τα πόδια στον ανηφορικό χωματόδρομο και μονοπάτι για 3 λεπτά, και φτάνετε στα δεξιά του Μύλου. Για να πάτε στο αριστερό τμήμα (γκρίζα πλάκα) συνεχίζετε το περπάτημα στα ριζά του βράχου προς τα πάνω και αριστερά για 5 λεπτά ακόμα.

A/A ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΓΜΑ ΣΧΟΛΙΑ
1 6c Kaliani ** 20m
2 5c Alkyon ** 20m
3 6a Stymphalia Traditional Dairy ** 20m
4 5a Gefsi & Oenos ** 20m
5 7a+ Magas *** 22m Φιλικές τρύπες και σχισμές.
6 7b+ Elena 25m Τοίχος με πολύ μικρά πιασίματα και μονό κολονέτο.
7 6a Arxontiko kefalari 1880 *** 20m Υπήρχαν κάποια παλιά βύσματα από μη ολοκληρωμένη προσπάθεια από άγνωστους αναρριχητές.
8 6c+ Pagos *** 25m
9 7b Armonia Boutique *** 22m Εύκολη αρχή σε καλά πιασίματα. Στη συνέχεια αρνητικό με μικρά πιασίματα. Τέλος σε πλάκα με φάπες.
10 7b Ydor *** 22m Έντονη αναρρίχηση στα ακροδάχτυλα και με τριβές για πατήματα.


Ο Θωμάς Μιχαηλίδης στη διαδρομή “Stymphalia”, 6α. Φωτ. Άρης Θεοδωρόπουλος

Η Μαριάννα Θυμιάκη (σχολή αναρρίχησης του ΕΟΣ Αχαρνών) στη διαδρομή “Dapne’s Club”, 6a. Φωτ. Άρης Θεοδωρόπουλος

Κατεβαίνοντας από τη διαδρομή “Alkyon Resort”, 6b+. Θάνος Παππάς και Μαριάννα Θυμιάκη (σχολή αναρρίχησης του ΕΟΣ Αχαρνών). Φωτ. Άρης Θεοδωρόπουλος

Μαθητές της σχολής αναρρίχησης του ΕΟΣ Αχαρνών (Φθινόπωρο 2016) παρακολουθώντας τους εκπαιδευτές. Φωτ. Άρης Θεοδωρόπουλος

Ευχαριστούμε το εργαστήριο “3some ceramics” για τις καλαίσθητες κεραμικές ταμπελίτσες με τις ονομασίες των διαδρομών. Φωτ. Άρης Θεοδωρόπουλος

Οι Τάσος Γεωργίτσης και Θωμάς Μιχαηλίδης στη διαδρομή “Πυγολαμπίδα”, 7a+. Φωτ. Άρης Θεοδωρόπουλος

Ο Θωμάς Μιχαηλίδης στη διαδρομή “Stymphalia”, 6c. Φωτ. Άρης Θεοδωρόπουλος

3some ceramics. Φωτ. Άρης Θεοδωρόπουλος

Η Βασιλειάνα Παρασκευοπούλου (σχολή αναρρίχησης του ΕΟΣ Αχαρνών) στο ξεκίνημα της διαδρομής “Katogi Strofilia”, 5c. Φωτ. Άρης Θεοδωρόπουλος

ΠΡΟΣΟΧΗ- ΣΠΑΣΙΜΑΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Δυστυχώς κάτι άσχημο το οποίο υφίστανται οι αναρριχητές κυρίως στην Ιταλία και τη Γαλλία ήρθε και στην Ελλάδα.

Το τελευταίο διάστημα (φθινόπωρο- χειμώνας 2017-18) δυστυχώς συνέβησαν σπασίματα παραθύρων παρκαρισμένων αυτοκινήτων στα πεδία της Φρύγανης και της Λαγκάδας στην Πελοπόννησο.

Στην Λαγκάδα μάλιστα εγινε και μια σύλληψη και κάποια κλοπιμαία αποδόθηκαν πίσω στους ιδιοκτήτες.  

Το σπάσιμο και η κλοπή είχε γίνει από γύφτους (ρομά) που κατοικούν Νότια της Σπάρτης.

Αν παρκάρετε στα παραπάνω πεδία της Φρύγανης και της Λαγκάδας αλλά και της Χασιάς στην Αττική, καλύτερα να μην αφήνετε τίποτα μέσα στο αυτοκίνητο.

Ειδικά για το πεδίο της Φρύγανης συνιστούμε να παρκάρετε στο μαγαζάκι με τα παραδοσιακά προϊόντα (συντεταγμένες 37.921729, 22.527051) το οποίο βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση για Κεφαλάρι και να πηγαίνετε στο πεδίο με τα πόδια. (1,4 Κm, 15 λεπτά περπάτημα).

Και μην ξεχάσετε να αγοράστε και κάτι από το μαγαζάκι το οποίο, μεταξύ μας, έχει εξαιρετικά ντόπια προϊόντα!

2 σκέψεις για “Φρύγανη

  1. chris

    Αρχικά, το πεδίο είναι πολύ ωραίο, η τοποθεσία όμορφη, η ποιότητα του βράχου στα περισσότερα σημεία είναι πολύ καλή και αποτελεί έναν νέο αναρριχητικό προορισμό, συγχαρητήρια στα άτομα που ασχολήθηκαν! Σκαρφαλώσαμε αρκετές διαδρομές, αισθητικά οι περισσότερες είναι πολύ όμορφές και καλοασφαλισμένες, το μόνο “προβλημα” που αντιμετωπίσαμε ήταν με τις βαθμολογίες, οι “δύσκολες” διαδρομές στο κάτω τμήμα του πέδιου μας φάνηκαν υπερβαθμολογημένες όπως οι “Sikyona mun”, “Sikyona mun. ext”, “Arxontiko kefalari”, “Arxontiko kefalari ext”, “Papidoux” kai “Ladolea”, το αναφέρω για να μην αποθαρρύνουν οι βαθμολογίες κάποιους αναρριχητές να τις δοκιμάσουν. Στο πάνω τμήμα του πεδίου προλάβαμε μόνο τη “Velina” η οποία είναι στη βαθμολογία της.
    Επίσης, προλάβαμε να δούμε και το πεδίο “Μύλος”, προσπαθήσαμε τη διαδρομή “Pagos” η οποία μας φάνηκε αρκετά πιο δύσκολη απο το 6c+αλλά ποιοτικά σε καμία περίπτωση δεν αξίζει τα 3 αστεράκια. Δε προλάβαμε να δούμε κάτι άλλο εκεί γιατί μας έπιασε η νύχτα.
    Καλό σκαρφάλωμα σε όσους πάνε στο πεδίο και φοράτε κράνος γιατί ακόμα ξεκολλάνε βραχάκια!

  2. Ειδοποίηση προσθήκης: Φρύγανη 2021 – Νέα πεδία και διαδρομές! – Vrahomania

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *