Φρύγανη, Ασπρόκαμπος

Κείμενο: Άρης Θεοδωρόπουλος

Η ανάπτυξη και επέκταση του αναρριχητικού πεδίου της Φρύγανης γύρω από την όμορφη λεκάνη της Στυμφαλίας, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Την περασμένη άνοιξη (2022), δημιουργήθηκαν 44 νέες αναρριχητικές διαδρομές σε ένα νέο αναρριχητικό πεδίο (με δυο υποπεδία), στο όρος Γαβριάς, στην περιοχή του ορεινού οικισμού του Ασπρόκαμπου, ο οποίος βρίσκεται απέναντι περίπου από τη Φρύγανη και σε ένα υψίπεδο πάνω από τη λίμνη της Στυμφαλίας.

Στην ομάδα συμμετείχαν οι Άρης Θεοδωρόπουλος, Κώστας Γραφανάκης, Δημήτρης Οικονόμου, Δημήτρης Τιτόπουλος, Γιώργος Κοπαλίδης, Katie Ρούσσου και Claude Idoux.

Οι κάτοικοι του χωριού, με επικεφαλής τον Νίκο Καραχοντζίτη, αγκάλιασαν την προσπάθεια και μας πρόσφεραν σημαντική βοήθεια, στον καθαρισμό της βάσης των αναρριχητικών πεδίων και των μονοπατιών πρόσβασης.

Επίσης οι κάτοικοι σηματοδότησαν και καθάρισαν ένα όμορφο κυκλικό μονοπάτι, το Γαβριάς Trail, γύρω από τα αναρριχητικά πεδίο και πάνω στην κορυφογραμμή του όρους Γαβριά.

Το όλο πρότζεκτ επιχορηγήθηκε από το Δήμο Σικυωνίων, με ενεργή μάλιστα συμμετοχή του δημάρχου Σπύρου Σταματόπουλου, ο οποίος σκαρφάλωσε και ορισμένες από τις νέες διαδρομές!

Για τα υπόλοιπα, παλιότερα αναρριχητικά πεδία της Φρύγανης, πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας:

Φωτο: Ο Κώστας Γραφανάκης σε μια όμορφη μικρή σπηλιά με στη βάση του κεντρικού πεδίου του Ασπρόκαμπου. Φωτ. Νίκος Καραχοντζίτης
Φωτο: Ο Claude Idoux ανοίγοντας διαδρομές στο υποπεδίο «Άσπρη Βούλα». Στα αριστερά διακρίνεται ο οικισμός του Ασπρόκαμπου.
Οι όμορφοι γραμμικοί αμπελώνες του Ασπρόκαμπου και στο βάθος το όρος Ζήρια. Φωτ. Νίκος Καραχοντζίτης
Κάτω από κάθε διαδρομή, επικολλήθηκε μεταλλική ταμπελίτσα (από το ίδιο ανοξείδωτο μέταλλο των βυσμάτων) με την ονομασία διαδρομής, χαραγμένη με laser. Σημειώνουμε πως 5 διαδρομές αφιερώθηκαν στους πέντε καλούς φίλους και σχοινοσυντρόφους που χάσαμε το 2022 στα βουνά: Αντώνης Συκάρης, Γιάννης Τορέλλι (Maestro Torelli), Θανάσης Σωτηρόπουλος, Πάναγιώτης Τέκος και Ερμής Θεοχαρόπουλος(Theofanis-Ermis).

Άσπρη βούλα & Γραμμένο λιθάρι

Ένα αίνιγμα στον Ασπρόκαμπο!

Ένα αίνιγμα που μοιάζει λίγο με ιστορία επιστημονικής φαντασίας:

Ένα ηλιακό ρολόι; Μία επιγραφή σε άγνωστη γλώσσα; στο ίδιο μέρος.

Μάλιστα κοντά στην αρχαία Τιτάνη, την πρώτη πόλη των Τιτάνων, πόλη που σύμφωνα με τον Παυσανία, δημιούργησε ο Τιτάνας (Υπερίων), αδελφός ή πατέρας του Ήλιου!

Κανείς δεν ξέρει αν η «Άσπρη Βούλα» είναι ανθρώπινη κατασκευή και κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι ακριβώς αναγράφεται πάνω στο «Γραμμένο Λιθάρι»…

Η «Άσπρη Βούλα» είναι μια μεγάλη άσπρη κηλίδα, που βρίσκεται πάνω στον κάθετο βράχο του ομώνυμου πλέον αναρριχητικού πεδίου και είναι ορατή από ολόκληρο το χωριό.

Η λευκή βούλα καταγράφεται σε κείμενα εκατοντάδων ετών, κανείς δεν ξέρει πότε και ποιοι την δημιούργησαν ή αν πρόκειται απλώς για λευκές λειχήνες.

Κάποιοι ισχυρίζονται πως πρόκειται για ένα ηλιακό ρολόι τεραστίων διαστάσεων!

Λέγεται ότι, οποιαδήποτε εποχή του έτους, όταν πέφτουν οι ακτίνες του ήλιου πάνω στην «Άσπρη Βούλα», η ώρα είναι δώδεκα το μεσημέρι!

Εκατό μέτρα κάτω από την «Άσπρη Βούλα», υπάρχει ένας πυραμιδοειδής ογκόλιθος που οι ντόπιοι αποκαλούν «κοτρώνα». Επάνω του είναι χαραγμένη μία αινιγματική επιγραφή, σε μία γλώσσα που κανείς δεν έχει μεταφράσει μέχρι τώρα.

Οι φήμες λένε ότι βρίσκεται εκεί πριν ακόμη υπάρξει ο οικισμός του Ασπρόκαμπου. Κατά καιρούς αρχαιολόγοι και ειδικοί έχουν προσπαθήσει να μεταφράσουν την εγχάρακτη γραφή χωρίς επιτυχία…

Ένα ή δυο αινίγματα, χαμένα μέσα στο πέρασμα του χρόνου, τα οποία συναρπάζουν οπαδούς του Erich von Däniken και συνωμοσιολόγους! .

Οι μεν είναι σίγουροι για την παρουσία αρχαίων εξωγήινων στην περιοχή, οι δε για τους μυστικούς κώδικες λησμονημένων και καλά κρυμμένων γνώσεων!

Το γραμμένο λιθάρι με τη χαραγμένη επιγραφή.
Η «Άσπρη Βούλα» τελικά δεν είναι και τόσο μεγάλη, όσο λέγαν οι φήμες τουλάχιστον!

Αναρρίχηση στον Ασπρόκαμπο.

Ο Ασπρόκαμπος είναι ένας ορεινός οικισμός, σε υψόμετρο 800 μέτρων. Βρίσκεται στις βορειοδυτικές πλαγιές της κορυφής Γαβριά, βορειανατολικά της λίμνης Στυμφαλίας. Έχει 250 περίπου κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Το χωριό διαθέτει αμπελοοινική παράδοση με αρχαιότατες ρίζες. Είναι ένα από τα δεκαεπτά χωριά, τα οποία συνθέτουν το μοναδικό μωσαϊκό της ΠΟΠ ζώνης της Νεμέας, όπου εδώ και αιώνες καλλιεργείται η ποικιλία του Αγιωργίτικου. Ο συμπαγής αμπελώνας στο οροπέδιο γύρω από το χωριό, μας προσφέρει απέριττη ομορφιά και ηρεμία, καθώς αντικρύζουμε τις παράλληλες και κάθετες στις πλαγιές λωρίδες των αμπελιών.

Υπάρχουν μάλιστα αρκετά επισκέψιμα οινοποιεία, όπου μπορεί κανείς να εντρυφήσει στο τρόπο παραγωγής κι εμφιάλωσης, να απολαύσει μια ποιοτική γευσιγνωσία, και να προμηθευτεί κάποιες φιάλες απ’ ευθείας από τον παραγωγό.

Η περιοχή του Ασπρόκαμπου έχεις τις δυνατότητες πλέον να καθιερωθεί σαν ένας πολύ ενδιαφέροντας πόλος ενναλακτικού τουρισμού διαθέτοντας πλέον:

Α. Τα εξαιρετικά, νέα αναρριχητικά πεδία, σε συνδυασμό με τις υποδομές αναρριχητικού τουρισμού της ευρύτερης περιοχής του καθιερωμένου πλέον αναρριχητικού πεδίου της Φρύγανης.

Β. Την ορεινή πεζοπορία πάνω από τον οικισμό, στο όρος Γαβριάς.

Γ. Τα επισκέψιμα οινοποιεία, τους απέριττους αμπελώνες και την μακρά αμπελουργική παράδοση.

Οι ορθοπλαγιές με τα νέα πεδία, βρίσκονται στο όρος Γαβριάς, το πράσινο βουνό που υψώνεται πάνω από το οροπέδιο του Ασπρόκαμπου.

Αποτελείται από τρία πεδία: Το μεγαλύτερο και κύριο πεδίο του Ασπρόκαμπου, την «Άσπρη Βούλα» και τη «Μαύρη Τρύπα».

Η θέα προς τους αμπελώνες και τον εύφορο επίπεδο κάμπο της λίμνης Στυμφαλίας σε αντίθεση με τον επιβλητικό όγκο της Ζήριας που ορθώνεται μεγαλόπρεπα, είναι μοναδική, ιδιαίτερα μάλιστα την άνοιξη, όταν το βουνό είναι ακόμα χιονισμένο.

Ο Άρης Θεοδωρόπουλος ανοίγοντας διαδρομές στο υποπεδίο «Άσπρη Βούλα». Μάρτιος 2022, δεξιά διακρίνεται το χιονισμένο έδαφος.

Αναρρίχηση: Ο βράχος μοιάζει με αυτόν της Φρύγανης και με αυτό του πεδίου Άστρα. Ωστόσο εδώ έχουμε πολύ λιγότερα κροκαλοπαγή χαλικάκια που προεξέχουν. Υπάρχουν πολλές καλές χούφτες και χωνευτά πιασίματα. Οι πλάκες, ιδίως στα δυο υποπεδία Άσπρη Βούλα και Μαύρη Τρύπα είναι ευχάριστα συμπαγείς, και οι περισσότερες διαδρομές δυσκολεύουν όσο ανεβαίνουμε ψηλότερα, σαν διαδρομές αγωνιστικής αναρρίχησης. Η αναρρίχηση εδώ είναι κυρίως τεχνική και ισσοροπιστική με μεγάλη ποικιλία σε κινήσεις.

Στο κύριο πεδίο του Ασπρόκαμπου, εντυπωσιάζουν οι αρνητικές κλίσεις σε κόκκινο βράχο, με διάσπαρτα μεγάλα πιασίματα. Εδώ συναντάμε πιο δυναμικές κινήσεις και διαδρομές με αθλητικές απαιτήσεις.

Όλα τα ονόματα βρίσκονται αναρτημένα στη βάση των διαδρομών. Ευχαριστούμε τη Lappas Climbing για τις καλαίσθητες ταμπελίτσες από ανοξείδωτο ατσάλι με χαραγμένες (με laser) τις ονομασίες των διαδρομών.

Προσανατολισμός: Δυτικός.

Σκιά: Ασπρόκαμπος κύριο πεδίο, σκιά το πρωί, έως τις 14.00.

Άσπρη Βούλα και Μαύρη Τρύπα: Σκιά ως τις 13.00.

Συνθήκες: Το υψόμετρο των σχεδόν 900 μέτρων σε συνδυασμό με το Δυτικό προσανατολισμό, δίνει πολύ καλές συνθήκες για πρωινή αναρρίχηση, την άνοιξη, το φθινόπωρο αλλά ακόμα και το καλοκαίρι. Τον χειμώνα σκαρφαλώστε από το μεσημέρι και μετά, τις ηλιόλουστες μέρες. Τα βράχια στεγνώνουν γρήγορα.

Εξοπλισμός: Σχοινί 70m (80m για τα extension). Σετάκια: 20m, 12 σετάκια / 30m, 16 σετάκια / 40m, 22 σετάκια.

Παιδιά: Με σχετικά μικρή πρόσβαση σε μονοπάτι και ομαλές περιοχές κάτω από τα βράχια τα πεδία του Ασπρόκαμπου είναι κατάλληλα για παιδιά και οικογένειες.

Ανοίγοντας διαδρομές στον υπέροχο βράχο του υποπεδίου «Άσπρη Βούλα».
Χαλαρώνοντας στις αβαθείς σπηλιές του κύριου πεδίου Ασπρόκαμπος. Φωτ. Νίκος Καραχοντζίτης
Αεροφωτογραφία: Διακρίνονται τα αναρριχητικά πεδία και με κίτρινο χρώμα το κυκλικό μονοπάτι “GavriasTrail”.

Πρόσβαση:

Ασπρόκαμπος (κύριο πεδίο) και Μαύρη Τρύπα:

Από την Αθήνα, ακολουθήστε την Εθνική οδό για Κόρινθο και Πάτρα. Βγείτε στο Κιάτο και συνεχίστε για 21 km ακόμα με κατεύθυνση προς Στυμφαλία (Νότια). Λίγο μετά τη διασταύρωση για τα χωριά Κλημέντι και Καίσαρι, στρίψτε αριστερά στην πινακίδα προς Ασπρόκαμπο. Στα 2 km θα συναντήσετε το πεδίο Άστρα στα αριστερά, ακριβώς πλάι στο δρόμο. Συνεχίστε για 5,5 km ακόμα ως το κέντρο του χωριού Ασπρόκαμπος και την εκκλησία (κοιμητήριο) του Αγίου Νικολάου (37.885536, 22.561887). Από εκεί ακολουθήστε το χωματόδρομο προς τα Νότια που ανεβαίνει στο όρος Γαβριάς. Παρκάρετε μετά 1,2 km πάνω σε στροφή του δρόμου. (37.875912, 22.562674, συντεταγμένες GPS).

Από εκεί ακολουθείστε το μονοπάτι με τους κούκους. Στα 7-8 λεπτά συναντάτε το πεδίο Μαύρη Τρύπα. Αν συνεχίσετε 5-6 ακόμα λεπτά, θα φτάσετε στο κύριο πεδίο του Ασπρόκαμπου.

Δείτε το χάρτη σε μεγαλύτερο μεγεθος.

Άσπρη Βούλα: Διανύστε τα πρώτα 900 μέτρα στο χωματόδρομο μετά το κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου και στρίψτε αριστερά σε επίπεδο χωματόδρομο για ακόμα 600 περίπου μέτρα. Παρκάρετε δίπλα στην πινακίδα του πεδίου και ακολουθείστε το μονοπάτι για 5 λεπτά. (Παρκινγκ 37.882776, 22.564401).

https://goo.gl/maps/2b6BU7FcFYrRjuYZ6

Δείτε το χάρτη σε μεγαλύτερο μεγεθος.

Ο Κώστας Γραφανάκης σκαρφαλώνοντας στη διαδρομή Mortis 7b+25m.
Ο Δημήτρης Οικονόμου στην πολύ όμορφη διαδρομή Machiavelli ♪ 6c+ 32m.

Διαδρομές:

Ασπρόκαμπος (κύριο πεδίο)

1Astrapogiannos3*6c26m
2Mademoiselle3*6b20m
3Machiavelli6c+32m
4Panagiotis Tekos2*6c+28m
5Maestro Torelli (part 1)2*5b15m
6Maestro Torelli 8a?38m
7Thanassis Sotiropoulos (part 1)2*5c15m
8Thanassis Sotiropoulos  8a?35m
9Balthazar  8a?35m
10Veggos7b35m
11Kala Krasia3*8a35m
12Evdemon3*7b15m
13Crazy birds3*7a22m
14Crazy birds ext.2*7a (6b)45m
15Mountain fish 6c22m
16Phillio 6c+18m
17Aitheras3*6b18m
18Strofylia3*8a 
19Sly fox7a+22m
20Aeriko3*7b+23m
21Mortis3*7b+25m
22Ethos3*6c+25m
23Sweet Rozy3*7a25m

Μαύρη Τρύπα

Black Hole3*5b+20m
Heart of Darkness3*5c20m
Grammeno Lithari2*5c20m
Great Expectations2*5c27m
Antonis Sykaris6a27m
Sinatra6b20m
Leviathan2*6b20m
Republic3*5c25m

Άσπρη Βούλα

1Nicolas2*6a22m
2Blood Moon3*6a+28m
3Papanikas3*6b23m
4Gavrias3*6a24m
5Aspri Voula3*6a24m
6Bizios3*6a24m
7Terroir3*6a24m
8The Element of Style3*5c24m
9Vangelis3*6b+28m
10Blade Runner6c32m
11Theofanis – Ermis (part 1)2*6a20m
12Theofanis – Ermis7a+32m
13Tempus Fugit3*6c+32m

«Γαβριάς Trail»

Ορεινή πεζοπορία στον Ασπρόκαμπο, κυκλική πεζοπορία- διάσχιση του όρους Γαβριάς

Χαρακτηριστικά διαδρομής:

• Διάρκεια πορείας: 4 ώρες

• Αφετηρία: Ασπρόκαμπος (Από τη στάση λεωφορείου)

• Υψόμετρο αφετηρίας: 750μ.

• Τερματισμός: Ασπρόκαμπος 750μ

• Χιλιομετρική απόσταση: 6 χλμ

• Υψομετρική ανάβαση: 450μ

• Υψομετρική κατάβαση: 450μ

Εκτός από τις αναρριχητικές διαδρομές, διανοίχτηκε και σηματοδοτήθηκε με εθελοντική εργασία των κατοίκων του Ασπρόκαμπου, το παλιό ξεχασμένο κυκλικό μονοπάτι το οποίο οδηγεί από τον οικισμό πάνω στο όρος Γαβριάς, και στη συνέχεια επιστρέφει, περνώντας κάτω από τη βάση των αναρριχητικών πεδίων.

Το αρχέγονο μονοπάτι, χρησιμοποιούνταν από τους ξωμάχους και τους κτηνοτρόφους της περιοχής, αλλά ήταν για πολλά χρόνια εγκαταλελειμμένο. Αποτελεί μια υπέροχη βόλτα για το σύγχρονο ορεινό πεζοπόρο, μια ενδιαφέρουσα πρόταση για μια εύκολη κυκλική πορεία.

Περιγραφή:

Το «Γαβριάς Trail» ξεκινά από τη σκεπαστή στάση λεωφορείου, στο κέντρο του χωριού. Κινείται ανάμεσα στα σπίτια διαγώνια αριστερά (ΒΑ), αρχίζει να ανηφορίζει στην σκουροπράσινη πλαγιά του Γαβριά και σε λίγο συναντά μικρό επίπεδο χωματόδρομο.

Περνά απέναντι και με μικρές στροφούλες συνεχίζει να ανεβαίνει απότομα (την Ανατολική πλέον) την πλαγιά του βουνού. Φτάνοντας πάνω στην ράχη στα 1100 μ υψόμετρο, κατευθύνεται Νότια, πάνω στο σχετικά επίπεδο πλατό της κορυφής, ανάμεσα αραιές γκορτσιές και βελανιδιές, προς ωραία πηγή με δροσερό τρεχούμενο νερό, όπου μπορούμε να ξαποστάσουμε.

Από εκεί συνεχίζουμε Δυτικά, διασχίζουμε κάποια παρατημένες πλέον καλλιεργούμενες στο παρελθόν εκτάσεις και μοναχικές τεράστιες βελανιδιές, και σιγά- σιγά κατηφορίζουμε προς τα αναρριχητικά πεδία. Πρώτα φτάνουμε στη βάση του κύριου πεδίου του Ασπρόκαμπου. Το ενδιαφέρον μας θα τραβήξουν στη βάση των βράχων δυο αβαθείς σπηλιές που επικοινωνούν μεταξύ τους!

Η θέα προς το οροπέδιο του Ασπρόκαμπου με τους γραμμικούς αμπελώνες, την κοιλάδα της λίμνης Στυμφαλίας και τη μεγαλόπρεπη Ζήριας είναι μαγευτική.

Συνεχίζουμε να κατηφορίζουμε αργά στη βάση των βράχων προς την «Άσπρη Βούλα» και λίγο μετά πλάι από το «Γραμμένο Λιθάρι», καθώς μας ταλανίζουν ερωτήματα σχετικά με το αίνιγμά τους!

Από εκεί, φτάνουμε στον κεντρικό δρόμο κοντά στο γήπεδο και στρίβουμε δεξιά για να ολοκληρώσουμε την κυκλική διαδρομή μας στο κέντρο του οικισμού.

Η χιονισμένη Μικρή Ζήρια με το κύριο πεδίο της Φρύγανης στα δεξιά. Φωτ. Νίκος Καραχοντζίτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *