ΠΑΝΩ ΑΛΟΓΟΠΕΤΡΑ
Του Θωμά Μιχαηλίδη.
Τα βράχια της Αλογόπετρας δεσπόζουν στον ανατολικό τομέα του χωριού της Φυλής (Χασιά), μια όμορφη ορθοπλαγιά στη νότια\νοτιοδυτική πλευρά του ορεινού όγκου της Πάρνηθας.
Το πεδίο αν και γνωστό από το 2000 οπού ανοίχθηκαν οι διαδρομές, με πολύ προσωπική δουλειά και έξοδα κυρίως από τον Χάρη Ορφανουδάκη, δεν είχε την ανταπόκριση που θα του άξιζε από πλευράς προσέλευσης.
Μετά από συζητήσεις από αρκετούς αναρριχητές για την αξιοποίηση του πεδίου και σχετικής αίτησης στην Ε.Ο.Ο.Α. και του προέδρου της κου Γεωργούλη που ανταποκρίθηκε θετικά (και ευχαριστούμε γι’ αυτό ), πρόσφεραν τα υλικά για την ανανέωση των διαδρομών και άρχισαν οι εργασίες. (Υπεύθυνος για την Ε.Ο.Ο.Α. και επιβλέπων είναι ο Διονύσης Στραβογένης)
Ο ακούραστος Δημήτρης Τσίτσικας με την ενέργεια του συσπείρωσε κοντά του αρκετούς αναρριχητές που εργάσθηκαν εθελοντικά για τον επανεξοπλισμό των διαδρομών.
Να σημειώσω εδώ ότι κάποιες αλλαγές που έγιναν στις διαδρομές και κάποια βύσματα που προστέθηκαν είχαν τη σύμφωνη γνώμη και άδεια από το Χάρη.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν αρχίσει και οι εργασίες για τη συντήρηση και του δεξιού τομέα του πεδίου, η δημοσίευση του οποίου θα ακολουθήσει στο επόμενο τεύχος.
Ιστορικό : To 2000 o Χάρης Ορφανουδάκης εξοπλίζει τις περισσότερες διαδρομές . Ο Άκης Καραπετάκος το 2003 ανοίγει την ‘Πορνόκιο’. Το 2002 σκαρφαλώνεται ελεύθερα το ‘Κάταγμα’ 7b+ από το Θωμά Μιχαηλίδη και το 2013 η ‘Βατερμαν’ 7c από το Δημήτρη Παπαγεωργίου. Το χειμώνα του 2014-15 αρχίζει η συντήρηση του πεδίου από τους Δημήτρη Τσίτσικα , Δημήτρη Τιτόπουλο, Γιώργο Αλιφέρη, Διονύση Φαραό, Αλέκο Ασημακόπουλο, Γιάννη Καγιαυτάκη και του γράφοντα. Επίσης ο καθαρισμός και η σηματοδότηση του μονοπατιού έγινε από τους Ιορδάνη Απτοσογλου, Γιώτα Ποταμιάνου και Ζέτα Κωστοπούλου.
Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου στο “Κάταγμα”.
Χαρακτήρας: το πέτρωμα είναι ασβεστόλιθος καλής ποιότητας που σε ορισμένα σημεία είναι κοφτερός και οι διαδρομές έχουν μεγάλο ανάπτυγμα (30-35 μέτρα) σχεδόν για όλα τα γούστα. Λείπουν μόνο οι πολύ δύσκολες, άνω του 8a.
Κατάλληλη εποχή: o προσανατολισμός του πεδίου είναι νότιο-νοτιοδυτικός οπότε είναι ένα κατεξοχήν χειμερινό πεδίο.
Πρόσβαση: Από την Αττική οδό βγαίνουμε στην έξοδο 6 και στρίβουμε αριστερά στην Λεωφόρο Φυλής. Κατευθυνόμαστε προς το χωριό Φυλή και αφού περάσουμε την εκκλησία (Παναγιά Κανάλα) στα δεξιά μας στα 150 μ. περίπου κάνουμε δεξιά προς τη Μονή Αγ. Κυπριανού και στο τέλος του δρόμου αντί να πάμε δεξιά προς το μοναστήρι συνεχίζουμε ευθεία σε στενή άσφαλτο με στροφές και λακούβες. Στο τέλος του δρόμου εκεί που συναντάμε τις δασικές μπάρες , πηγαίνουμε στην δεξιά μπάρα και στο δεύτερο άνοιγμα που συναντάμε στα δεξιά μας (στενός χωματόδρομος που χωράει ένα αυτοκίνητο) μπαίνουμε και μετά από 50 μ. παρκάρουμε. Εκεί ξεκινάει σηματοδοτημένο μονοπάτι διάρκειας 10-15 λεπτών.
SOS: ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟ 70ΑΡΙ ΣΚΟΙΝΙ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΑΚΟ. ΚΑΝΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΟΜΠΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ.
1η διαδρομή ορθοπλαγιάς είναι η ΘΑΝΑΣΩ
Σκαρφαλώθηκε το 2000 με φυσική ασφάλεια απο τους
ΓΚΕΖΕΡΛΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ
Σε πολλές διαδρομές κατά το άνοιγμα βοήθησαν οι Αλιφέρης Καραπετάκος Τσούτσιας
Ευχαριστω πολυ Σπυρο. Τα σχολια σου με πρωτη ευκαιρια θα προστεθουν στο ιστορικο.