Του Γιώργου Ποθητάκη
Τον Αύγουστο που μας πέρασε ολοκληρώθηκε στην Εύβοια στην περιοχή «Βρύση», αναρρηχητικό πεδίο 16 διαδρομών. Ο τοίχος που εξοπλίστηκε και σκαρφαλώθηκε αποτελεί μέρος ενός μεγάλου συστήματος τοίχων, αρνητικών σπηλιών, κάθετων – κεκλημένων πλακών που υπάρχουν διάσπαρτα στην περιοχή και περιμένουν επισκέψεις. Στην περιοχή υπάρχουν πολλές δυνατότητες για άνοιγμα μεγάλων διαδρομών 4-5 σχοινιών. Ο βράχος είναι ασβεστολιθικός πολύ καλής μέχρι άριστης ποιότητας, εξαιρετικά κοφτερός (τύπου Βαράσοβας) στο ξεκίνημα κάποιων διαδρομών εκτός από τη διαδρομή “Fear of the Dark” όπου στη μέση της και προς τα δεξιά χωρίς να την επηρεάζει άμεσα υπάρχει μεγάλο σαθρό μπλοκ που μόνο με δυναμίτη θα το ρίχναμε (sic).Oι διαδρομές κινούνται σε βαθμολογίες από 6a – 7b πάνω – κάτω χωρίς όμως να είναι σίγουρη η βαθμολογία σε κάποιες από αυτές καθώς δεν υπάρχουν πολλές γνώμες. Τα αναπτύγματα είναι μεγάλα 20 – 30 μέτρα. Οι διαδρομές είναι εξοπλισμένες με ανοξείδωτες πλακέτες και ρελέ δυο σημείων. Τα ονόματα είναι σημειωμένα στη βάση της κάθε διαδρομής και είναι εμπνευσμένα από τη Rock ανθολογία.Στις περισσότερες δεν υπάρχουν καραμπίνερ για γρήγορο κατέβασμα και πρέπει να λυθείτε.
Ο Γιώργος Ποθητάκης στην ¨Cross Town Traffic¨, 6c+.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το πεδίο ανακαλύφθηκε από το Γιώργο Ποθητάκη που ξεκίνησε την αναρριχητική δραστηριότητα ανοίγοντας τη διαδρομή «Ο χορός της Λήδας» VII 140m (Ανεβαίνοντας τ. 34) μαζί με τους Γιώργο Αληφέρη και Κώστα Λαφογιάννη.
Στη συνέχεια και μερικά χρόνια αργότερα,το καλοκαίρι του 2008 οργανώθηκε, καθαρίστηκε και εξοπλίστηκε ο κόκκινος – γκρι τοίχος κάτω δεξιά όπως φτάνουμε στο πεδίο από τους Γιώργο Ποθητάκη, Στεύη Μπαραφάκα, Γιώργο Αλιφέρη, Θωμά Μιχαηλίδη και Θανάση Κεφαλά.Το καλοκαίρι του 2010 ανοίχτηκαν και οι υπόλοιπες διαδρομές από τους Γιώργο Ποθητάκη και τη Στεύη Μπαραφάκα.
Πολύτιμη ήταν η συμβολή σε πλακέτες από το Θωμά Μιχαηλίδη και τον Ε.Ο.Σ Αχαρνών, το Δημήτρη Τιτόπουλο και τον Ε.Ο.Σ. Αθηνών. Χωρίς τη βοήθειά τους το κόστος θα ήταν δυσβάσταχτο καθώς το υπόλοιπο καλύφθηκε με προσωπικά έξοδα του υπογράφοντος.
ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ:
Το πεδίο έχει νοτιοανατολικό προσανατολισμό και η πιο κατάλληλη εποχή για να σκαρφαλώσει κάποιος είναι το χειμώνα.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ:
Από Χαλκίδα ακολουθούμε το δρόμο για Αλιβέρι. Από εκεί προχωράμε με κατεύθυνση προς Κύμη, περνάμε τα Χάνια Αυλωναρίου και σε 1km συναντάμε διχάλα για Παραλία Κύμης, Στόμιο και για Κύμη, Κόνιστρες, Ωρολόγιο. Ακολουθούμε το δρόμο για Ωρολόγιο, περνάμε διαδοχικά τα χωριά Πρινάκι, Μονόδρι και μετά το Μονόδρι αφού περάσουμε και τη γέφυρα με το ποτάμι συναντάμε στα αριστερά μας ταμπέλα για Βρύση – Επισκοπή. Στρίβουμε αριστερά προς Βρύση και στο βάθος έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται το πεδίο. Μπαίνουμε στο χωριό Βρύση και στα αριστερά βρίσκουμε ταμπέλα για Επισκοπή. Στρίβουμε και από εκεί και πέρα όλο ευθεία μέχρι που μπαίνουμε σε χωμάτινο αγροτικό δρόμο. Ακολουθούμε το δρόμο που μας βγάζει σε ελαιώνα και βλέπουμε το πεδίο πάνω δεξιά.
ΔΙΑΜΟΝΗ:
Το πεδίο απέχει περίπου 2 ώρες από την Αθήνα και προσφέρεται και για μονοήμερη επίσκεψη. Αν θέλετε να διανυκτερεύσετε ύπαρχει χώρος για ελεύθερο camping.
Google Maps
Δείτε το χάρτη σε μεγαλύτερο μέγεθος
ΣΧΟΛΙΑ:
Νο 14 :προσοχή στα σαθρά.
Νο 8:χρειάζεστε 70άρι σκοινί.
Στις περισσότερες διαδρομές δεν υπάρχουν καραμπινερ στα ρελέ οπότε πρέπει να λυθείτε.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ: 14 σετάκια, 70αρι σκοινί
Αριστερά: ο Γιώργος Κούκης στην “Wish You Were Here”, 6a/6a+. Δεξιά: Η Στεύη Μπαραφάκα στην “Fear Of The Dark”, 6a+.